Uitleg wierook branden

Uitleg wierook branden

Welke soorten wierook zijn er en hoe kun je ze branden?

Wierook wordt van oudsher gebruikt voor diverse religieuze, sjamanistische en spirituele rituelen. 
Vandaag de dag is er een enorme verscheidenheid aan wierook verkrijgbaar in verschillende vormen: stokjes, kegeltjes, kruiden, korrels, hars of granulaat. De manieren om ze te branden zijn al even divers: in een oliebrander met kooltje, in een brander met zeefje, op een houtskooltje, wierookplankje, kegelbrandertje, terracottaschaaltje of in een abaloneschelp. 
Maar wat is nou het verschil tussen al deze soorten wierook en hoe kun je ze het beste branden? 

Wij zullen proberen alles op een rijtje te zetten zodat u een goede keuze kunt maken in wat voor u de prettigste manier van wierook branden is. Uiteraard is het branden van wierook erg persoonlijk! Een geur die voor de één prettig is kan door een ander als te licht of juist te zwaar ervaren worden.
Het kan prettig zijn om meerdere soorten wierook of manieren van wierook branden uit te proberen zodat u de meest prettige ervaring voor uzelf kunt ontdekken.   
Uiteraard is het onmogelijk om via een beeldscherm de "echte" ervaring van een wierook branden over te brengen, hiervoor is het persoonlijk uitproberen een must. Wel hopen we u met onderstaande informatie te kunnen helpen om een overwogen keuze te maken. 

 

Welke soorten wierook zijn er? 

Wierookstokjes

Wierook stokjes zijn er in vele soorten en zelfs maten. Stokjes kunnen gebrand worden op wierookplankjes. Dit zijn lange sleevormige plankjes met een gaatje waar je het stokje in steekt. Het uiteinde van het stokje wordt aangestoken en de wierook brandt hierdoor smeulend op. De as valt rechtstreeks op het wierookplankje. 
Indien je geen wierookplankje hebt kun je een stokje ook in een potje met bijvoorbeeld wat zand of aarde steken. Let er wel op dat de as kan vlekken, dus houd daar rekening mee met de ondergrond. 

Wierookstokjes zijn er in enorm veel verschillende geuren, van lichte geuren tot intens zware geuren. 
Synthetische wierook is over het algemeen wat zwaarder en doordringender van geur dan natuurlijke wierook. 
Natuurlijke wierook bevat geen synthetische geurstoffen en wordt daardoor over het algemeen als zachter en prettiger ervaren. Maar dat is zowel per wierook als per persoon zeer verschillend. 


Wierook kegeltjes

Kegeltjes zijn in principe gemaakt van hetzelfde materiaal als de stokjes, maar zonder het houten/bamboe stokje.
Gebruik: Steek het puntje van een kegeltje met een lucifer of aansteker aan en blaas het vlammetje uit. Kegeltjes kunnen in speciale kegeltjes branders gebrand worden, maar ook eenvoudig op een schoteltje of schaaltje. Kegeltjes kunnen met een klein laagje zand ook in een abaloneschelp gebrand worden.


Wierook hars

Wierook hars (korrels, kruiden, granulaat) komen direct van planten en bomen en zijn niet anders behandeld dan vermalen en in korrels of granulaat verwerkt om het makkelijk te kunnen gebruiken. 

Wierookkorrels kunnen eenvoudig met elkaar gecombineerd worden. 

Wierookhars en houtachtigen branden is een ritueel  waarbij energetische zuivering van de omgeving maar ook zuivering van negativiteit wordt bewerkstelligd. Van oudsher worden wierookceremonies uitgevoerd voor het gunstig stemmen van de geestenwereld en het verdrijven van obstakels. Het "in rook opgaan" als het ware.  
 
Wierookhars (korrels of kruid) kan op diverse manieren gebrand worden:

* In een brander met zeefje: Leg enkele korrels op het zeefje en steek het waxinelichtje aan. Doseer de wierook, zodat er niet teveel geur ineens vrijkomt. De korrels kunnen op deze manier ook eenvoudig met elkaar gecombineerd worden. (Let op: granulaat is te fijn om in een brander met zeefje te branden, dit kan het best in brandertje met houtskooltje)

* In een brander voor houtskooltjes: Steek een kooltje aan de holle kant aan met een lucifer of aansteker (voor de veiligheid kun je het best gebruik maken van een kooltjestang)
Wacht tot het kooltje lichtgrijs gekleurd is en leg deze op het netje van de wierookbrander. Leg enkele korrels op het kooltje. Het kooltje verbrandt tot as en valt door het netje in het zand van de brander. 


Witte salie

Witte salie wordt van oudsher gebruikt in sjamanistische rituelen om energetisch te zuiveren. Boze geesten zouden door de geur van witte salie verdreven worden. Vandaag de dag wordt witte salie nog steeds gebruikt om ruimtes energetisch te zuiveren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van "smudgen" (smudge betekent letterlijk smeulend vuur)
De smudge rook wordt gemaakt door het leggen van gedroogde planten of kruiden op smeulende kooltjes, of door het aansteken van gedroogde kruiden in een aardewerken schaal of grote schelp.
Witte salie wordt gebrand bij ceremonieën om boze geesten, negatieve gedachten of invloeden uit te drijven.
Witte salie kan op talloze manieren gebruikt worden en is verkrijgbaar in verschillende soorten:

Salie bundels: (smudgesticks) 
Dit zijn bundels van gedroogde salie bladeren. 
Gebruik: strooi een laagje zand in een abalone schelp. Het zand zorgt ervoor dat de schelp niet te heet wordt en het zand kan gebruikt worden om de smudgestick in te doven. 
Steek een saliebundel aan het uiteinde aan. Blaas het vlammetje uit. De salieblaadjes zullen smeulend opbranden. De stick is zeer geschikt om mee rond te lopen om een ruimte te zuiveren. 
De stick kan verder opbranden in de schelp. Het zand kan gebruikt worden om de stick te doven. 

Losse salie:
Dit zijn gedroogde salieblaadjes. De blaadjes kun je net als een stick in een abaloneschelp branden. De blaadjes zullen elkaar "aansteken" en zo smeulend opbranden. 

Witte salie wierook:
Dit is wierook met de geur van salie. Deze wierook wordt voornamelijk voor de geur gebruikt. Voor de reinigende werking van salie raden wij echte salie (losse blaadjes of de sticks) aan. 
 
Meer informatie over smudgen met witte salie leest u in ons blog over huisreiniging.


Palo Santo

Palo Santo betekent letterlijk Heilig Hout en staat in spiritueel hoog aanzien bij sjamanen en genezers. Het wordt al duizenden jaren gebruikt bij rituele zegeningen en voor zuiveringsdoeleinden door de oorspronkelijke bevolking van Zuid-Amerika.De gunstige werking van Palo Santo is grenzeloos. Het hout wordt beschouwd als magisch, zeldzaam, heilig en uniek. 
Palo Santo geeft een lichte, zoete geur die wat lijkt op Frankincense wierook. De meeste mensen kunnen de gunstige zuiveringseffecten direct voelen.

Palo Santo stokjes: Steek één eind van het stokje aan, laat enkele seconden branden en blaas dan de vlam uit. Laat het verder gloeien en blaas de rook over je lichaam of de voorwerpen die je ritueel wilt reinigen, zoals een ruimte, je hele huis, nieuw auto, etc. 
 
Palo Santo granulaat: dit granulaat is te fijn om op een brander met zeefje gebrand te worden. Brand het granulaat op een wierookbrander met kooltje. 

Palo Santo wierookstokjes / kegeltjes: Dit is wierook met de bekende geur van Palo Santo. Voor de reinigende werking raden wij Palo Santo stokjes aan. 

Let op: Palo Santo hout die De Vrolijke Engel verkoopt wordt 100% veilig geoogst, zonder enige schade aan levende bomen. Het hout wordt verkregen van afgevallen takken in de wouden van Ecuador. 


Kortom: 
U ziet, er is een enorme verscheidenheid aan wierook en evenveel manieren om het toe te passen. Wij realiseren ons dat hier nog veel meer over te vertellen valt. Echter hopen wij dat we met deze uitleg een klein beetje duidelijkheid hebben kunnen geven over een aantal verschillende soorten en toepassingen. 

U vindt de diverse artikelen en materialen die we besproken hebben hier terug op onze site: 
wierook en wierookhouders
oliebranders en geurenReacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »