Susan Lordi (Willow Tree): wie is zij?

Susan Lordi (Willow Tree): wie is zij?

Susan Lordi Marker (geboren in 1954 in Beaver Falls, Pennsylvania) is een Amerikaanse kunstenares. Ze is vooral bekend om haar sculpturen, die wereldwijd op de markt worden gebracht onder de naam "Willow Tree ®".

Klik hier voor alle Willow Tree producten bij webshop De Vrolijke Engel 


Susan Lordi (Willow Tree) Biografie

Achtergrond

Susan Lordi Marker groeide op in St. Louis. Haar vader was elektricien en speelde klarinet in een orkest in Alton, haar moeder speelde theater en gaf les in Engels en Spaans. Ze heeft drie broers en zussen.

Opleiding

In 1972 studeerde Susan Lordi af aan de Parkway Central High School in Chesterfield, Missouri.
In 1974 ontving ze een beurs (InterFuture Study Travel Scholarship Award) van de University of Missouri in Columbia en in 1976 ontving ze haar Bachelor of Science cum laude in milieuontwerp voor haar studie aan het College of Human Environmental Sciences. Daarna verhuisde ze naar Kansas City en ging aan de slag als interieurontwerper voor restaurants. 
Van 1990 tot 1993 ontving ze een beurs (Graduate Merit and Research Scholarship Award) van de University of Kansas in Lawrence. In 1993 behaalde ze hier de Master of Fine Arts.

Fibre Art

Susan werkte destijds voornamelijk met textiel (fibre art) en ontving verschillende prijzen op wedstrijden voor haar werken. Ze exposeert haar werken nog regelmatig op tentoonstellingen. 
Ze geeft les aan het Johnson County Community College en het Kansas City Art Institute.

Informatie over haar werk op het gebied van fibre art is te vinden op susanlordimarker.com.

Beeldhouwen

Vanaf 1999 begon Susan Lordi Marker kleifiguren te maken die ze vanaf 2000 verkocht onder de merknaam "Willow Tree ®". De figuren zijn gemaakt van kunsthars en zijn gebaseerd op door haar gemaakte originelen. Inmiddels worden de beeldjes wereldwijd verkocht.

Susan is pleitbezorger van het integreren van verschillende soorten kunst (zoals zij zowel beeldhouwster als textielwerkster is) en is gek op de natuur, waar ze ook deels haar inspiratie vandaan haalt.

Ze maakt ook speciale beeldjes voor goede doelen waarmee ze geld inzamelt voor kinder ziekenhuizen in Kansas City, Canada en Engeland (zoals bijvoorbeeld het beeldje Heart of Gold https://www.devrolijkeengel.nl/willow-tree-heart-of-gold.html), the Susan G. Komen Foundation en Care for Children in China.

In 2005 kreeg ze van The Alumni Association of the University of Missouri-Columbia de Outstanding Achievement and Meritorious Service Citation.

Huwelijk

Susan is in 1978 getrouwd met Dennis C. Marker en ze hebben samen twee kinderen. Ze wonen in Kansas City, Missouri, waar Susan een studio heeft in the Crossroads Arts District.

De kunstenares Susan Lordi

Susan Lordi omschrijft zichzelf als maker. En als ze niets maakt, denkt ze erover na. Sinds de het ontstaan van Willow Tree® in 1999 heeft ze het origineel van elk figuur bedacht en gebeeldhouwd in haar kunststudio in Kansas City. Haar artistieke proces is nogal intuïtief; ze "schetst" in klei terwijl ze elk stuk vormt en snijdt. Deze unieke benadering van productcreatie maakt haar stukken echt individueel ... haar werkwijze en haar unieke perspectief komen duidelijk naar voren in elk beeldje.

Haar evolutie als beeldhouwer

In de loop der jaren is Susan Lordi's beeldhouwen geëvolueerd met delicate patronen van doorboord metaal en geperst bladgoud, uit de vrije hand geëtste etsen en sculpturen die rondom zijn gemaakt, zodat elke hoek een ander begrip onthult. Altijd blijft de focus op vorm en gebaar dat tot het universele spreekt. Door de essentie van emotie tot pure vorm te strippen, laat ze de interpretatie van elk stuk vrij voor de gever en de ontvanger.

Inspiratie

Over haar inspiratie zegt Susan Lordi zelf het volgende:

Een van de dingen die me nieuwe ideeën bezorgen, is tijd buitenshuis doorbrengen. Ik hou ervan om dingen te planten; vooral experimenteren met inheemse aanplant. Ik ben een prairie gebied met hoog gras aan het herstellen, en daarmee komt de waardering en het genot van alle dieren in het wild die de prairie aantrekt. Het is een plek om niet alleen de natuur te waarderen maar ook deel uit te maken van het hele continuüm van regeneratie en te zien hoe het leven zichzelf keer op keer vernieuwt. Het is mijn favoriete plek om bij te komen.

Ik observeer altijd - de vogels, de insecten, de planten ... het ontvouwt zich allemaal voor mij. Het zijn de onverwachte ontdekkingen, de verrassende gebeurtenissen in de natuur, die me tegelijkertijd inspireren en troosten ... en daarom breng ik veel tijd door in het gezelschap van onkruid, wilde dingen en modder.

De invloeden uit de natuur zijn duidelijk te zien in veel van haar beeldjes, kijk bijvoorbeeld eens naar de vele beeldjes met bloemen zoals:

 

Of de vele beeldjes van en met dieren zoals:

 

Willow Tree®

Het begin

Willow Tree was de eerste gelegenheid voor Susan Lordi om producten te ontwerpen voor de commerciële geschenkindustrie en breidde haar focus uit naar de gebeeldhouwde vorm.
Het concept van Willow Tree is ontstaan ​​uit de wens van Susan om een ​​unieke, pure vorm te creëren zonder overbodige details, van waaruit emotie alleen wordt gecommuniceerd door middel van gebaren.

Ik vind het leuk als de kijker deelnemer wordt in het begrijpen van elk stuk. Het maakt het voor de gever en de ontvanger persoonlijker om zich voor te stellen wat of wie ze willen.

Het vastleggen van een moment

Susan probeert een moment vast te leggen, of een gevoel uit te drukken en ze put uit vele inspiraties: dans, natuur, kunstgeschiedenis, menselijke emotie en interactie.

Sinds de oprichting heeft Susan elk origineel figuur uit klei gevormd met behulp van familie en vrienden als model. Het origineel is gegoten in hars, dat elk spoor vangt dat het mes heeft achtergelaten in de klei, en vervolgens met de hand beschilderd.

Na de officiële introductie in januari 2000, is Willow Tree® een succesvol wereldwijd merk geworden.

Willow Tree-lijn is gespecialiseerd in rustieke, anonieme mensen en engelen die gevoelens of levensgebeurtenissen moeten vertegenwoordigen.

De Willow Tree collectie bevat inmiddels ook een zeer uitgebreid assortiment aan beeldjes voor de kerstperiode, dit omvat onder andere kerststallen, kerstbeeldjes en ornamenten voor in de kerstboom .

Waarom hebben de Willow Tree beeldjes geen gezichten?

In het jaar 1999 creëerde kunstenares Susan Lordi Willow Tree. Haar creaties waren bedoeld om gevoelens weer te geven, waardoor mensen zich dichter bij elkaar zouden voelen en, indien mogelijk, wonden tussen hen zouden helen. Uiteindelijk was (en is) het doel van deze beeldjes om relaties op te bouwen.

Door haar artistieke creaties kunnen Willow Tree stukken gevoelens uitdrukken door middel van eenvoudige maar elegante lichaamsgebaren maar zonder gezicht.

Om ervoor te zorgen dat de persoon die naar een beeldje kijkt meer deelneemt aan wat er met het kunstwerk gebeurt, besloot Susan Lordi geen gezichten op haar beeldjes te maken. Op deze manier kunnen de gever en ontvanger zich voorstellen wat of wie ze willen. Door gezichtsloze beeldjes te hebben, zijn ze allemaal vrij om zich voor te stellen dat zij of hun dierbaren worden vertegenwoordigd door de beeldjes. Het maakt niet uit of je een grote neus, kleine lippen, een slechte huid of wat dan ook hebt, door de beeldjes zo simpel (en gezichtsloos) te houden, kunnen ze iedereen aanspreken en iedereen vertegenwoordigen.

Met kunst projecteren mensen hun eigen waarden, ideeën en meer op elk stuk. Je beoordeelt iets op basis van alles wat je weet, evenals je hoop, angsten, verlangens, enzovoort. De Willow Tree beeldjes gaan niet over een bepaald persoon, ze gaan over het uiten van emoties en gevoelens. Uiteindelijk worden ze persoonlijker en betekenisvoller omdat ze geen specifieke gezichten en gezichtsuitdrukkingen hebben!

Feiten

Levensloop:

Geboren:  1954, Beaver Falls, Pennsylvania
Getrouwd:  1978 getrouwd met Dennis C. Marker (twee kinderen)

Opleiding:
1976    Bachelor of Science, cum laude, University of Missouri, Columbia
1993    Master of Fine Arts, with honors, University of Kansas, Lawrence

Prijzen:
2005    Citation of Merit Award for Outstanding Achievement and Meritorious Service, presented by University of Missouri-Columbia Alumni Association
1990 - ’93    Graduate Merit and Research Scholarship Awards, University of Kansas, Lawrence, Kansas
1974    InterFuture Study Travel Scholarship Award, University of Missouri, Columbia, Missouri

 

Veelgestelde vragen (FAQ)

Zijn de beeldjes van Willow Tree breekbaar?

De kunsthars waarvan de beeldjes gemaakt zijn, is uitgehard en elk stuk is individueel met de hand beschilderd met loodvrije verf.
De beeldjes zijn sterk maar kunnen breken als ze vallen.

Hoe repareer je Willow Tree-beeldjes?

De beeldjes zijn gemaakt van kunsthars, die kunnen breken als ze vallen.
Probeer een zeer minimale toepassing van Epoxy (tweedelige Epoxy werkt het beste) op de plaats waar de breuk plaatsvond.

Hoe maak je Willow Tree beeldjes schoon?

Om je Willow Tree beeldje schoon te maken, gebruik je een droge borstel of een zachte, droge doek om stof te verwijderen.
Als de vleugels van de engeltjes roesten, gebruik dan fijn schuurpapier en wrijf de vleugels voorzichtig om er vanaf te komen, dit geldt uiteraard ook voor de overige metalen delen op de verschillende figuurtjes.
Vermijd schurende borstels of doeken die de verf op uw beeldje kunnen krassen of afbreken.

De Willow Tree-figuren hebben een ingewikkeld schilderproces: meerdere kleuren van een verf op waterbasis worden in dunne lagen op de figuur geplaatst. Dit betekent dat je geen water of een natte doek mag gebruiken om je beeldje schoon te maken.

Barst hars in de kou?

Van harsproducten die worden blootgesteld aan de elementen kan worden verwacht dat ze sneller verslechteren dan wanneer ze worden beschermd. Het materiaal is niet zo duurzaam als steen of beton.
Laat een harsproduct nooit buiten staan ​​bij vriestemperaturen, want het zal gemakkelijk barsten bij temperaturen onder het vriespunt.

Kunnen Willow Tree beeldjes buiten geplaatst worden?

Hoewel de beeldjes in principe boven het vriespunt buiten kunnen blijven, mogen ze niet nat worden. De verf is op waterbasis, zodat deze gaat uitlopen als het nat wordt.
Bij harde wind kunnen de beeldjes ook omwaaien. We raden daarom niet aan om de beeldjes buiten te plaatsen, tenzij ze tegen wind en regen beschermd zijn.

 


 

LITERATUUR (SELECTIE)

  • Portfolio-collectie: Susan Lordi Marker; geredigeerd door Matthew Koumis; Telos Art Publishing, Winchester, Engeland 2003 ISBN 1-902015-41-X
  • Art Textiles of the World: USA; geredigeerd door Matthew Koumis; Telos Art Publishing, Winchester, Engeland 2000 ISBN 0-9526267-1-3
  • Susan Lordi Marker: Resonant Voices, MFA-scriptie; University of Kansas, Lawrence, Kansas 1993
  • Susan Lordi Marker: Explorations in Cloth, essay van Michele Fricke, Surface Design Journal [Vol. 23, No. 2] 1999

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
U koopt momenteel artikelen voor lijstje '' Stop aankopen voor dit lijstje