Klavertje Vier

Klavertje Vier

Als je het hebt over universele gelukssymbolen, dan zullen de meeste mensen al snel denken aan een klavertje vier. Vind je een klavertje vier, dan brengt hij geluk.
Hoe zit het toch precies met dat klavertje vier?
We hebben het één en ander voor u uitgezocht over de oorsprong van dit al van oudsher bekende gelukssymbool.

Een foutje in de natuur

Allereerst, een klavertje vier is geen plantje op zich, het is eigenlijk een 'foutje' in de natuur. Het is een mutatie van de witte klaver, die normaal gesproken 3 blaadjes heeft. Heel soms gaat er iets 'mis', en dan muteert het plantje in een klavertje met niet 3, maar 4 blaadjes.
Dit gebeurt echter maar zeer zelden. De kans dat een klavertje vier blaadjes heeft, wordt geschat op ca. 0,01 – 0,1%. Dat betekent dat ongeveer 1 op 10.000 klavertjes uitgroeien tot een klavertje met 4 blaadjes. En daar ligt gelijk al de eerste aanwijzing: want de kans dat je een klavertje vier vindt is dus echt niet zo groot. Je zult flink je best moeten doen wil je er één vinden. En vind je er dan toch één? Tja, dan kun je best zeggen dat je geluk hebt ;-)

Hoe ontstaat deze mutatie?

Er kunnen verschillende factoren zijn waarom een klavertje muteert tot een klavertje vier. Dit kan zijn vervuiling, bodemsamenstelling of een beschadiging van de jonge klaver. Gaat hier ergens iets “mis”, dan kan een klaver uitgroeien tot een plantje met 4 deelblaadjes. Gek eigenlijk dat ons gelukssymbool dus eigenlijk ontstaat door een 'foutje'.

Zo oud als de Middeleeuwen

Klavertje vier De geschiedenis van het klavertje vier als gelukssymbool gaat al een hele tijd terug, zelfs tot in de Middeleeuwen.
Aan de ene kant door de betrekkelijke zeldzaamheid, en aan de andere kant door de vorm (de 4 blaadjes doen denken aan een kruis), stond dit plantje in de Middeleeuwen al symbool voor geluk.
Volgens de legende stelt ieder deelblad iets voor. Zo staat het eerste blaadje voor hoop, het tweede blaadje voor vertrouwen, het derde blaadje voor liefde en het vierde blaadje voor geluk. Vind je een klavertje met een vierde blad (die staat voor geluk) dan mag je dus echt van geluk spreken!

Heilig

Het klavertje vier als gelukssymbool is ook ontstaan doordat het cijfer 4 in veel tradities een heilig cijfer is:

Cijfer vier

  • In de wicca spelen de 4 seizoenen, de 4 elementen en de 4 windrichtingen een belangrijke rol.
  • In het Christendom kan het cijfer 4 verwijzen naar de 4 evangelisten, naar de Heilige Maagd Maria, of het kruis.
  • Voor de oude Grieken was 4 een heilig getal omdat 4 het eerste kwadraat is.
  • De joodse filosofie, zoals die in de kabbala (de esoterische traditie van de joden) is te vinden, leert dat de mens vier beginselen heeft: neshamah, ruach, nefesh en guf.
  • etcetera.

 

Wist u dat...

Het getal 4 in Japanse en Chinese culturen een ongeluksgetal is? In het Kantonees klinkt het cijfer 4 bijna hetzelfde als het Kantonese woord voor dood. 
En in Japan wordt bijvoorbeeld een samenstelling van “4” het liefst gemeden. Zo zullen commerciele voorwerpen nooit in series van 4 verpakt zitten. Men kiest liever voor series van 3 of 5.

Ierland

Ierse vlag met klavertje vier

Het klavertje vier speelt ook in Ierland een grote rol. 

In veel Keltische culturen gelooft men als sinds de Middeleeuwen in het geluk van een klavertje vier. Er bestaan diverse verklaringen omtrent het ontstaan van dit gelukssymbool:

  • De Ieren geloofden dat ze feeën konden zien wanneer ze een klavertje vier bij zich hadden. En doordat ze de feeën op deze manier goed in de gaten konden houden, konden die kleine wezentjes ook geen kattenkwaad uithalen.
  • Er gaat een verhaal over een druïde die voor zijn toverdrankjes klavertjes vier gebruikte. In dat verhaal wordt vertelt dat de vier blaadjes staan voor de 4 elementen (water, vuur, aarde en wind) Klavertjes vier zouden daarom een dubbelrol hebben; aan de ene kant brengen ze geluk en aan de andere kant zouden ze helpen tegen het kwaad. Deze gedachte is over de hele wereld verspreid. Maar vooral het stukje dat het klavertje vier geluk zou brengen is blijven hangen.

 

Bijgeloof

En dan zijn er ook nog een aantal zaken die als bijgeloof aan het klavertje vier toegewezen worden:

  • Een klavertje vier zou beschermen tegen heksen
  • Dromen over een klavertje vier zou een lang en voorspoedig huwelijk voorspellen
  • Als een meisje een klavertje vier in haar rechterschoen stopt, zal zij trouwen met de eerste man die zij tegenkomt.

 

Guiness Book of Records

Zeldzamer dan klavertjes vier zijn klaverbladen met meer of minder blaadjes dan drie of vier.
De Zwitserse klaverblad verzamelaar Ramon Mayer bezat er 1027:

  • 1 éénbladige
  • 5 tweebladige
  • 869 vierbladige
  • 147 vijfbladige
  • 4 zesbladige
  • en 1 zevenbladig exemplaar.

 

Shigeo Obare met Klavertje 56

Volgens het Guinness Book of Records is 56 het hoogste aantal deelblaadjes gevonden op één blad van de witte klaver. Dit record staat op naam van dhr. Shigeo Obara uit Hanamaki City in Japan.
Op 10 mei 2009 vond hij in zijn tuin (waar hij klavertjes kweekte en kruiste om zeldzame exemplaren te ontwikkelen) de bijzondere vondst van een klavertje met maar liefst 56 blaadjes!
Tja, een.... klavertje zesenvijftig dus! 

 

Klaverzuring

Oxalis Deppei

In de commerciële handel wordt de klaverzuring soort Oxalis Deppei vaak als "klavertje vier" of "geluksklavertje" verkocht. Klaverzuring lijkt oppervlakkig wel op klaver, maar is daar botanisch gezien geen familie van.

Wil je voor een écht klavertje vier gaan? Dan is er een manier om er zeker van te zijn dat het om een echte gaat. Een echt klavertje vier heeft namelijk drie blaadjes die even groot zijn en een vierde blaadje dat kleiner is.

Klavertje vier

Positief

Ook als je niets met de Keltische of Christelijke oorsprong van het klavertje vier hebt, kan hij je iets positiefs laten zien. Het kleine plantje laat je namelijk de schoonheid van vergissingen zien. De mutatie van 3 naar 4 blaadjes wordt veroorzaakt door een beschadiging van het jonge plantje, vervuiling van de bodem, etc. En door dit 'foutje' zit er een blaadje teveel aan. En dat is misschien wel niet de bedoeling, maar dit maakt het plantje wel uniek, én hij is door dit foutje ook nog eens zeer gewild omdat hij geluk zou brengen! Over “geluk bij een ongeluk” gesproken! 
Je kunt het klavertje vier dus zien als een klein geschenkje van Moeder Natuur, om ons eraan te herinneren dat anders niet persé slecht of vervelend is. Zo is het klavertje vier een symbool geworden van positief denken en het idee dat geluk in kleine dingen zit.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
U koopt momenteel artikelen voor lijstje '' Stop aankopen voor dit lijstje