Jim Shore: wie is hij?

Jim Shore: wie is hij?

Jim Shore is de schepper van de prachtige beeldjes die onder andere de geweldige Heartwood Creek collectie vormen. Hij staat bekend om zowel het bijzondere beeldhouwwerk als om de kenmerkende patronen die gebaseerd zijn op oorspronkelijk Europese kunstvormen als rosemaling en quilting. Hieronder een biografie.

- Klik hier voor al onze beeldjes van Jim Shore -


 

Jim Shore biografie

South Carolina

De oorsprong

Jim Shore groeide op op het platteland van South Carolina in de Verenigde Staten. Zijn ouders waren creatief en gaven hem een liefde mee voor Amerikaanse volkskunst. Zijn oma was een meester quilter, die hem leerde hoe hij met geduld en vaardigheden complexe ontwerpen kon maken.

Kunst en creativiteit zijn een hele belangrijke factor in zijn leven geweest, vanaf het moment dat hij rond de wereld ging reizen totdat hij terugkeerde naar het stadje in South Carolina waar hij opgroeide. Toch geeft Jim zelf aan dat, waar hij ook was, zijn ouders de belangrijkste invloed op zijn leven zijn geweest. Die hebben hem altijd aangemoedigd creatief te zijn. Jim denkt dat dat waarschijnlijk komt doordat zijn vader een meester houtbewerker was en zijn moeder boetseerde en prachtige schilderijen op hout maakte. Ze hebben hem nooit officieel les gegeven op dit gebied maar hij pikte heel snel dingen op, van glas-in-lood en goudsmederij tot portret schilderen en houtsnijden.

South Carolina

Opleiding

Oorspronkelijk oefende Jim zijn vaardigheden wanneer en waar hij maar kon. Hij studeerde werktuigbouwkunde en studeerde af in bedrijfskunde, niet in kunst. Hij onderhield zijn gezin als ingenieur en werkte aan zijn vaardigheden als beeldhouwer en schilder in zijn vrije tijd.

Na de studie

Maar zijn kunst bleef zijn passie en na een aantal valse starten en financiële tegenslagen zette hij zijn eigen bedrijf (Designs Americana) op, om zijn ontwerpen te produceren en te vermarkten.

In het begin was het zeker niet makkelijk: “We gingen naar onze eerste show met slechts een paar beeldjes en geen echt plan voor hoe we de orders die we eventueel zouden krijgen zouden moeten verschepen. We hadden geen fabriek of opslag of personeel. Het was als het ware een Wens in de ene hand en Hoop in de andere. Gelukkigerwijs maakten we de juiste contacten tijdens die show en het pakte allemaal goed uit.”

Jim Shore zakelijk vs creatief

Zakelijk versus creatief

Binnen drie jaar had Designs Americana meer dan 350 werknemers en meer orders dan ze konden verwerken. Dit leidde ertoe dat Jim in feite geen tijd meer had om zich met zijn creativiteit en artistieke onderdelen bezig te houden. Hij besloot om zich juist weer daarop te gaan focussen en dat betekende dat hij op zoek moest naar een zakelijke partner.

Jim vond dat er uiteindelijk geen betere partner was dan Enesco, een wereldwijde leider op het gebied van de distributie van cadeaus, verzamelobjecten en decoratieve accessoires. In 2000/2001 sloot Jim een licentie overeenkomst met Enesco voor het creëren van “Heartwood Creek by Jim Shore”. Dit werd een succesvol merk dat hem bekend maakte over de hele wereld.

Jim heeft inmiddels meerdere prijzen mogen ontvangen van verschillende handelsorganisaties, waaronder ICON HONORS Life Accomplishment Award in 2012.

stijl Jim Shore

De stijl van Jim Shore

Jims kenmerkende stijl combineert een veelzijdig kleurenpalet met tijdloze ontwerpen, die geïnspireerd zijn door Amerikaanse en Europese volkskunsten. Bijvoorbeeld quilting, rosemaling en tole painting. Hij paste echter deze oude technieken aan, om er zijn eigen stijl van te maken. Vaak een meer gestileerde en vereenvoudigde versie van de oude decoraties. Vooral de gestileerde vormen van de rosemaling en patchwork quilts komen vrijwel altijd terug in zijn decoraties in de Heartwood Creek collectie.

Voor elk stuk maakt Jim twee ontwerpen: 1 voor de vorm van het beeldje en 1 voor de decoratie op het beeldje. In feite bestaat elk beeldje dus uit twee kunstwerken: een beeldhouwwerk en een schilderstuk.

De reden dat Jim zo van de genoemde volkskunsten houdt is dat er, zoals hij zelf zegt, een bepaald ritme en herhaling in zit die veel mensen een soort van bevrediging en plezier geeft. Daarnaast is het veelzijdig en past het in verschillende omgevingen. Doordat het niet gebonden is aan proporties, wordt het bijna abstract. Ook zijn de verschillende stijlen goed met elkaar te combineren, zeker doordat Jim er zijn eigen, unieke stijl van maakt.

Enesco

En nu

Gedurende zijn lange samenwerking met Enesco is Jim Shores portfolio gegroeid van een bescheiden groepje kerstmannen, sneeuwpoppen en engelen naar een uitgebreide collectie, die niet alleen geschikt is voor de periode rond kerstmis maar jaarrond je huis prachtig aankleedt. Van meer dan 50 cm hoge statues (standbeelden) tot mini beeldjes en van de engelen van Heartwood Creek tot beeldjes met licenties van Disney. Ook blijft Jim natuurlijk beeldjes maken voor speciale gelegenheden zoals Pasen, Valentijnsdag en uiteraard de kerstperiode.

Hij ontwerpt inmiddels ook decoratieve accenten voor huis en tuin, zoals lampen, muurhangers, weervaantjes, vogelhuisjes, standbeelden en meer.

 

Logo Heartwood Creek

Jims motivatie

Jim Shore zegt zelf (vrij vertaald):

Wat me de meeste voldoening geeft betreffende het creëren van mijn collectie, is dat het zich voortdurend ontwikkelt en opwindend blijft. Er is altijd ruimte voor een extra idee, een extra werk in uitvoering. Bovendien, als mensen naar mijn werk kijken of een specifiek beeldje uitkiezen, wil ik dat ze er plezier aan beleven. Soms krijg ik e-mails en brieven van mensen die me zeggen dat één van mijn stukken een belangrijk moment in hun leven symboliseert – soms blij, soms heel treurig. Dit inspireert me heel erg.

Jims inspiratie

Graag praat Jim met jonge kunstenaars en anderen die graag willen weten wat zijn geheime formule voor succes is. Zijn antwoord is dan altijd:

Het laatste wat je moet doen is dollartekens najagen. Dit is geen garantie voor succes. Ik gebruik mijn talent met passie. Als je liefde en aandacht in je werk stopt, heb je succes. Het moet recht uit het hart komen.
Kunst is iets wat ik mijn hele leven gedaan heb. Het is iets waar ik altijd van gehouden heb en het enige wat ik ooit wilde doen. Maar je geld verdienen als kunstenaar is niet makkelijk. Er zijn duizenden zeer getalenteerde mensen die nooit de kans krijgen om te laten zien wat ze kunnen. Ik heb geluk gehad. Niet alleen mag ik doen waar ik van hou, ik mag het delen met mensen over de hele wereld. Ik heb een geweldig geschenk gekregen en dank God elke dag hiervoor.

Jim woont nu met zijn vrouw Jan (net als Jim verzamelaar van quilts en oude stoffen) in de buurt van zijn studio in South Carolina. Ze hebben vijf dochters, een zoon en (op moment van dit schrijven) twaalf kleinkinderen.

FAQs

- Wat is quilting?

Quilting (of quilten) is het samen naaien van drie stukken textiel, waarbij de bovenste (en soms ook de onderste) laag vaak uit patchwork bestaat. De middelste laag bestaat meestal uit zachte vulling.

Vaak wordt in de bovenste laag een reliëf genaaid.

- Wat is patchwork?

Patchwork is het aan elkaar naaien van losse lappen stof, die meestal uit verschillende structuren, kleuren en ontwerpen bestaan.

- Wat is rosemaling?

Rosemåling of rosemaling is een traditionele Noorse kunstvorm, die in principe alleen op hout toegepast wordt (in tegenstelling tot tole painting, dat voornamelijk op metaal toegepast wordt). De ontwerpen bestaan uit gestileerde bloemenvormen. Deze kunstvorm ontstond in de tweede helft van de 18e eeuw op het platteland van Noorwegen. Het heeft overeenkomsten met de Nederlandse Hindeloper schilderkunst en het Delfts blauw

Het werd (net als tole painting) meegenomen naar de Verenigde Staten door de zogenaamde Pennsylvania Dutch, duitse immigranten die zich in de 17e en 18e eeuw vestigden in Pennsylvania.

- Wat is tole painting?

Tole painting is een schilderkunst die soorspronkelijk alleen uitgevoerd wordt op metaal, zoals bijvoorbeeld theepotten en meubels maar later ook op hout werd toegepast. De ontwerpen bestaan meestal uit gestileerde bloemenvormen.

- Wat is de oorsprong van Jim Shores stijl

Jim baseert zijn stijl voornamelijk op quilting, patchwork, tole painting en rosemaling. Deze oorspronkelijk Europese stijlen past hij gestileerd en vereenvoudigd toe op zijn beeldhouwwerk.

- Waar zijn de beeldjes van gemaakt?

De beeldjes worden in de basis gemaakt van kunsthars, dit lijkt visueel enorm op hout. Daarop past hij verschillende fillers toe, afhankelijk van het effect dat hij wil bereiken. Dit kan bijvoorbeeld zijn: calcium carbonaat, gemalen marmer, gedroogd zaagsel, gemalen pecan schillen enzovoort. Dit alles om verschillende structuren te creëren.

- Hoe worden de beeldjes gemaakt?

Voor elk stuk maakt Jim twee ontwerpen: 1 voor de vorm van het beeldje en 1 voor de decoratie op het beeldje. In feite bestaat elk beeldje dus uit twee kunstwerken: een beeldhouwwerk en een schilderstuk.

Oorspronkelijk goot Jim alle beeldjes zelf maar door de enorme groei was dat uiteraard niet lang vol te houden. De beeldjes worden nu op grote schaal gegoten en beschilderd maar het ontwerpen gebeurt nog steeds door Jim Zelf. Vervolgens leert hij anderen hoe ze de beeldjes moeten reproduceren, zodat ze zoveel mogelijk op het oorspronkelijke ontwerp lijken. Jim besteed erg veel aandacht aan het begeleiden van het schilderwerk. Elk beeldje wordt met de hand beschilderd en er mogen geen duidelijke afwijkingen zijn in het kleurenpalet of het ontwerp.

- Hoe onderhoud ik de beeldjes?

De beeldjes kunnen stofvrij gehouden worden met een gewone stofdoek. Als de beeldjes niet alleen stoffig zijn maar grondiger gereinigd moeten worden, kan dit in principe met warm water en zeep/afwasmiddel. Wees hier wel voorzichtig mee: de beeldjes zijn met de hand beschilderd en bij een te stevige reiniging kan de verf beschadigd raken. Gebruik in geen geval agressievere middelen. Probeer altijd eerst een stukje, bijvoorbeeld aan de achterkant, dat niet direct opvalt.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
U koopt momenteel artikelen voor lijstje '' Stop aankopen voor dit lijstje