Fouten in Belgisch wierook onderzoek

  • Geplaatst op
  • Door Mira International - De Moeders Geuren
  • Geplaatst in gezondheid, wierook
  • 0
Fouten in Belgisch wierook onderzoek

Nieuwsbrief de Moeder's Geuren

foutief artikel over wierook

Test Aankoop (België) heeft weer een foutief artikel gepubliceerd over het branden van wierook. De fouten van het eerste artikel waarin de schadelijkheid 100 maal overdreven werd, zijn dit keer opnieuw gemaakt. Het artikel wordt op verschillende sites overgenomen
U zult wellicht vragen krijgen van consumenten over de beweringen van Test Aankoop. Wij geven u hier ons genuanceerd antwoord wat de consument en zeker de consument van de Moeder’s Geuren gerust zal stellen:
Het lijkt er sterk op dat zij bij Test Aankoop dezelfde fout hebben gemaakt, want ze komen tot dezelfde conclusie als jaren terug. Test Aankoop had in haar onderzoek van jaren geleden een kolossale fout gemaakt met de meting van stoffen die in de lucht vrijkwamen na het branden van 1 wierookstokje. De concentratie van stoffen in 1 kubieke meter hadden zij genomen als de concentratie in een hele kamer. Daardoor werd de concentratie in een kamer van 100 kubieke meter 100 maal te hoog ingeschat. Een Deens onderzoek kwam op vergelijkbare waarden bij een tiental stoffen, maar wel alle tien 100 maal lager!

 

Verder: ieder normaal mens begrijpt dat je met wierook nooit de hoeveelheid rook inademt als de rook die van een sigaret afkomt. Eén of twee stokjes wierook branden per dag staat logischerwijs in geen enkele verhouding tot het roken van 1 sigaret per dag waarbij je de meeste rook van de sigaret inademt.
Maar er is ook de vraag: is er geen verschil tussen wierook die weinig rook geeft met wierook die veel rook geeft? Rook is de oorzaak van de foute fijnstof toch? "Nee hoor, we blijven bij ons advies dat het beste is om alles te verbieden!”.

Het is allemaal een kwestie van maat en maat is wat hier geheel ontbreekt. Volg deze aanname en je moet heel veel zaken verbieden zoals het branden van houtkachels, barbecuen, bakken en braden (alleen koken in water en stomen toegestaan), vapen (e-sigaret), en als we nog een paar stapjes verder gaan het verbieden van kaarsen, luchtverfrissers, geurende wasmiddelen en schoonmaakmiddelen, en zelfs bloemen!
Ook mogen we eigenlijk in de stad niet meer naar buiten omdat het fijnstof in steden te hoog is (en zou je je huis niet meer mogen luchten via open ramen!). ‘Maar het fijnstof is in huizen vaak hoger dan buiten, hoe komt dat dan?’ Dat is alleen als mensen roken of wierook branden? Fijnstof kent zoveel bronnen en oorzaken.
Het lijkt allemaal teveel op sensatiedrang en hysterie: mensen bang maken voor dingen waar je niet bang voor hoeft te zijn mits je de maat kent.

Stel je voor dat je het zelfde doet met eten, dus al het eten op één hoop gooit, en er vervolgens allerlei ziekten en aandoeningen aan verbindt, dan zegt iedereen onmiddellijk “Wat een onzin”.
Je moet kijken naar ingrediënten in het eten en natuurlijk niet alle groenten of alle kruiden op één hoop gooien!
Dit doe je wel met wierook. Het kan goed zijn dat onze houtskool wierook geen enkel ingrediënt bevat wat in andere merken gebruikelijk is.
Wil je ze dan toch vergelijken?
Andere wierookmerken gebruiken allemaal zaagsel als hoofdingrediënt. Wat kan daar allemaal niet inzitten. Daartegenover gebruiken wij houtskool als hoofdingrediënt wat geen schadelijke stoffen bevat, zie Norit, houtskool tandpasta etc. "Ja maar, waarom gebruiken anderen geen houtskool?”, is vervolgens de vraag. Omdat: ten eerste houtskool duurder is dan zaagsel en ten tweede nog belangrijker, houtskool brandt sneller dan zaagsel en niemand wil snel brandende wierook!

Dit is het probleem van onderzoek naar zaken waar je geen verstand van hebt en niet over nagedacht hebt. Je kunt de plank enorm misslaan als je er van uit gaat dat China de hele wereld vertegenwoordigt. Het is hetzelfde als zeggen dat al het brood in de hele wereld dezelfde ingrediënten bevat en hetzelfde smaakt. Alleen de naam is hetzelfde!

Alles in de wereld draait om maat, om hoeveelheid en daarom moet alles vergeleken worden in dezelfde maat. Niet ‘je krijgt er kanker van’ ongeacht de maat, wat nu bij wierook wordt beweerd. Chemische wierook is slecht maar natuurlijke wierook ook? Maar je zegt toch ook dat reguliere groenten met gif en pesticiden even gezond is als biologische groenten? "Ja, maar dat gif is verwaarloosbaar en maakt niet uit". "Echt waar!" 'Wierook dat is pas gevaarlijk.'

Kortom, laat je niet gek maken door onwetenschappelijk en onwetend gebrabbel. Angst is een slechte raadgever is het aloude gezegde. Gebruik in plaats daarvan je gezonde verstand.

 

Dit artikel is een kopie van de nieuwsbrief van Mira International - De Moeders Geuren
www.wierook.nl

Zie ook: https://www.nu.nl/nucheckt/6031633/nucheckt-waarom-wierook-mogelijk-schadelijk-is-voor-de-gezondheid.html#coral_talk_wrapper

 

Reacties

  1. Kirsten Kirsten

    Bedankt voor deze fijne en wijze uitleg :) Mijn intuïtie zei het al, maar bevestiging is soms fijn haha. Dankje

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
U koopt momenteel artikelen voor lijstje '' Stop aankopen voor dit lijstje