Uitleg zirkonia, kristal, Swarovski

Uitleg zirkonia, kristal, Swarovski

Het verschil tussen kristal, kristalglas, zirkonia en Swarovski is voor de meesten niet duidelijk. In onderstaand artikel proberen we het iets te verduidelijken.

Zirkonia 

Zirkonia is een synthetische (door de mens gemaakte) steen die als enig materiaal de kenmerken van diamant zo dicht benadert dat het verschil met het blote oog zeer moeilijk te onderscheiden is. Zirkonia wordt behalve in wit ook gemaakt in vele moderne kleuren. Zirkonia geeft evenals diamant een prachtige schittering.

Zirkonia heeft optische eigenschappen die dichter bij de kenmerken van diamant komen dan die van welk ander materiaal ook. Het is niet eenvoudig om met het menselijk oog het verschil te onderscheiden. Zirkonia is dan ook populair als imitatiediamant. Het is wel minder hard dan diamant.

Bron: Wikipedia

Kristal

Een kristal bestaat uit atomen of moleculen die netjes gerangschikt zijn in drie dimensies. Zuivere stoffen zijn meestal in staat tot het vormen van kristallen. Materialen die uit kristallen bestaan, worden kristallijn genoemd. Materialen die daarentegen bestaan uit een hoeveelheid moleculen die niet ordelijk gerangschikt zijn, worden amorf genoemd. De bekendste amorfe stof is glas, en zelfs kristalglas is, ondanks de naam, geen kristal.

Bron: Wikipedia

Kristalglas

Kristalglas (vaak kristal genoemd) is materiaal dat bestaat uit glas dat een zekere hoeveelheid lood(II)oxide bevat.

In natuurwetenschappelijke zin is kristalglas geen kristal, omdat de moleculen niet in een regelmatige structuur zijn gerangschikt. Glas bestaat uit een mengeling van siliciumdioxide (voornaamste bestanddeel van kwartszand) en metaaloxiden. 

Volgens een EU-richtlijn uit 1969 is kristallijnglas de algemene omschrijving voor glaswerk dat metaaloxide bevat, maar binnen die omschrijving bestaan verscheidene categorieën. Alleen de luxere varianten moeten lood bevatten: 24 procent voor loodkristal en 30 procent voor volloodkristal. Voor de lagere categorieën kristallijnglas en sonoorglas is 10 procent metaal voldoende. Als het meer dan 30 procent lood bevat, is het volloodkristal, zoals Swarovski (circa 32 procent lood). Hoe hoger het loodgehalte hoe hoger de brekingsindex. Een materiaal met een hoge brekingsindex vertoont meer schittering en heeft een rijker kleurenspectrum.

Bron: Wikipedia

Swarovski kristal

Swarovski kristalglas wordt gemaakt door het Oostenrijkse bedrijf Swarovski en bevat ongeveer 32 procent lood. Door dit hoge loodgehalte schittert het kristalglas meer en met meer kleuren.

Edelstenen

Edelstenen zijn zeldzame gesteenten, die meestal worden bewerkt en verwerkt in sieraden en sierobjecten. Edelstenen beschikken over de volgende kenmerken:

  • - Schoonheid. Hieronder vallen visuele aspecten zoals kleur, glans, vuur, doorzichtigheid en lichteffecten.
  • - Duurzaamheid. Hierbij wordt gekeken naar hardheid, breekbaarheid/splijtbaarheid en chemische bestendigheid.
  • - Zeldzaamheid. Hierbij wordt gekeken naar hoe vaak een product in de natuur voorkomt.

Bron: Wikipedia

Bekijk onze Swarovski artikelen via de volgende link: https://www.devrolijkeengel.nl/search/swarovski/

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
U koopt momenteel artikelen voor lijstje '' Stop aankopen voor dit lijstje