Let op: Black Friday!

  • Geplaatst op
  • Door Paula Sauerbreij
  • Geplaatst in black friday
  • 0

Nog even en dan is het weer Black Friday. Een mooie tijd om mooie koopjes te scoren. Toch??
Op zich wel, alhoewel een mooi koopje al snel een kat in de zak kan blijken te zijn.
Wij helpen u graag op weg met een paar tips zodat u op een prettige, eerlijke en veilige manier kunt shoppen tijdens de gekte die Black Friday heet...

ALLES OVER PRETTIG SHOPPEN GEDURENDE BLACK FRIDAY!

Nog even en dan is het weer Black Friday. Een mooie tijd om mooie koopjes te scoren. Toch??
Op zich wel, alhoewel een mooi koopje al snel een kat in de zak kan blijken te zijn.
Wij helpen u graag op weg met een paar tips zodat u op een prettige, eerlijke en veilige manier kunt shoppen tijdens de gekte die Black Friday heet...

Even in het kort: Wat is Black Friday?

Black Friday komt oorspronkelijk uit Amerika, waarbij winkels de laatste weken van het jaar grote opruiming houden en grote hoeveelheden artikelen met écht hoge kortingen verkopen om zo oude voorraad kwijt te raken en ruimte te kunnen maken voor nieuwe voorraad. BLACK verwijst hierbij naar de cijfers/financien, want Black Friday was vaak de eerste dag van het jaar waarbij winkels van het rood naar zwarte cijfers gingen.
Black Friday is de laatste jaren overgewaaid van Amerika naar Europa.

Belangrijk:

Waar in Amerika Black Friday gepaard gaat met écht hoge kortingen, is dat in Nederland een stuk minder het geval. Hier is Black Friday meer het begin van de eindejaarsrun waar zowel winkels als webshops op een makkelijke manier profiteren van de term Black Friday. Dit gebeurt veelal door nep aanbiedingen of 'lokkertjes'. De winkelruiten van winkels en voorpagina's van webshops staan vol met grote letters KORTING!!! Maar houd er rekening meer dat dit vaker wel dan niet kortingen zijn die ze gedurende het jaar ook al geven. Het is natuurlijk helemaal prima als u hier gebruik van maakt, maar het is echt geen probleem als u hier een keertje níet op in gaat. U zult er niet van wakker hoeven liggen. Over een paar weken of maanden kunt u waarschijnlijk nog eens van dezelfde korting gebruik maken. Houd uw hoofd koel rond Black Friday, zodat u niet helemaal gek gemaakt wordt middels allerlei nieuwsbrieven, reclames, aanbiedingen, schreeuwende winkelposters en alle andere manieren om u tot welke aankoop dan ook over te laten gaan. Verderop in deze nieuwsbrief hebben we hier nog een goede tip voor, voor het geval u toch van plan bent om iets tijdens Black Friday aan te schaffen.

MAAR WAT NOG VEEL KWALIJKER IS:
Veel webshops (en winkels) verhogen vlak voor Black Friday de prijzen van goedlopende producten om ze vervolgens (zogenaamd) met hoge korting te verkopen, waardoor u vaak gewoon alsnog dezelfde prijs betaalt, óf... (en dit is echt waar) soms zelf nog iets duurder uit bent!

EN HET ALLERERGSTE:
Veel webshops hanteren 'van/voor' prijzen die gewoonweg niet kloppen. De dure “van” prijs is een prijs die de webshop helemaal nooit gehanteerd heeft.
Dit laatste is officieel verboden, maar komt helaas nog steeds vaak voor.

2 Voorbeelden:

We geven u graag 2 recente voorbeelden van misleiding tijdens Black Friday. Deze informatie komt uit een artikel uit de gids van de consumentenbond (december 2020)

Lidl bood tijdens Black Friday (2019) een espressomachine van Krups aan voor 'slechts' €269. Een prachtige aanbieding, aangezien de "van-prijs" maar liefst €729 was! Wat Lidl er niet bij vermeldde, was dat €729 een oude adviesprijs was, die op dat moment absoluut niet meer gangbaar was. Vergeleken met de échte gangbare prijs op dat moment was de korting slechts 10%. En bij diverse winkels was deze machine zelfs nog eens €10 goedkoper. De korting van €460 was dus absoluut niet aan de orde!

Albert Heijn adverteerde met een Philipsairfryer van €279 voor slechts €159. Maar dit betrof een oud model, dat bij andere winkels ook al niet eens meer verkrijgbaar was. De laatst bekende prijs bij andere winkels was €159. De "van-prijs" van €279 was dus gewoon uit de lucht gegrepen. De prijs van €159 was de normale prijs voor dit artikel, dus van korting was geen sprake.

 

Onthoud:

De wet schrijft voor dat een “van-prijs” alleen een prijs mag zijn die door de betreffende shop ook daadwerkelijk in de afgelopen 30 dagen gehanteerd is. U zult versteld staan hoeveel webshops deze regel (bewust of onbewust) aan hun laars lappen.

Voorbeeld: Adverteert een webshop bij een artikel met: van €15,00 voor €10,00? Dan moet datzelfde artikel in de afgelopen 30 dagen ook daadwerkelijk €15,00 gekost hebben in die webshop. Is dat niet het geval? Dan houdt de webshop zich niet aan de wet. Sommige webshops zijn zich hier helaas niet bewust van, maar de mééste webshops zijn zich hier wel bewust van, maar vinden de extra inkomsten die ze hiermee binnenhalen belangrijker dan zich houden aan de regelgeving. Sterker nog, de extra omzet die ze hiermee (ten koste van ons, de consumenten) binnenhalen is dusdanig hoog, dat ze het risico op boetes of oneervolle vermeldingen voor lief nemen. Een boete is vaak lager dan de winst die ze door deze misleiding binnenhalen. Helaas, maar waar....

Nou en?!

En dan zult u wellicht denken: nou ja, dan is de aanbieding gewoon niet zo mooi als je gedacht had. Moeten jullie daar zo moeilijk over doen?

Ons antwoord is JA! En daar blíjven we ook moeilijk over doen. Webshops zijn zich namelijk heel goed bewust van de trigger die FOMO (Fear Of Missing Out) heet. Dat is het gevoel dat je iets misloopt als je ergens niet heel snel gebruikt van maakt. Dat is het idee dat je slechter af bent als je niet ingaat op een mooie korting of actie omdat die heel snel weer over kan zijn. En webshops spelen daar maar al te graag op in. En Black Friday is een prachtige tool voor webshops (en winkels!) om dat gevoel van FOMO op te roepen. Immers... je moet snel beslissen want anders zijn al die mooie aanbiedingen weer voorbij.

En daar komt nu gelijk een ander probleem om de hoek kijken: Dit jaar zullen een hoop extra mensen er bewust voor kiezen om rond Black Friday te shoppen. Niet omdat ze graag extra geld uitgeven aan mooie koopjes, maar omdat ze simpelweg helaas niet veel keuze hebben: waar veel mensen de grote (financiële) klap van Corona nog niet eens te boven zijn, staat het volgende probleem alweer voor hun deur: de inflatie en de alsmaar stijgende energieprijzen. En wij weten dat dit voor veel mensen écht een ernstig probleem is. U zult ervan versteld staan hoeveel mensen door de huidige financiele en economische problemen moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen (maar dat is weer een heel ander verhaal)

Maar dat is precies ons punt: er is een grote groep mensen die er bewust voor kiest om hun cadeautjes inkopen op of rond Black Friday plannen om zo de uitgaven enigszins beperkt te houden. Want ook wie weinig te besteden heeft deelt graag een keer iets uit, of wil een bedankt-cadeautje of blijk van waardering kunnen geven. Juist mensen die weinig te besteden hebben en van anderen afhankelijk zijn willen graag iets voor anderen terugdoen. En dat hoeven geen grote cadeaus te zijn, een klein cadeautje van een paar euro kan waardevoller zijn dan een cadeau van 100 euro! Maar wie niet goed oplet loopt de kans om bedrogen uit te komen. Zo zijn er door o.a. de consumentenbond verschillende onderzoeken uitgevoerd waaruit bleek dat Black Friday kortingen niet alleen minder mooi waren dan ze bleken, er kwam zelfs uit dat consumenten (echt waar!) DUURDER uitwaren dan in de weken voor of na Black Friday. U heeft het hierboven kunnen lezen. En dat terwijl ze dachten een mooie deal te hebben gemaakt.

Dus ja, daar zullen wij als De Vrolijke Engel altijd moeilijk over blijven doen! En we hopen velen met ons...

Let op: natuurlijk zijn er (net als De Vrolijke Engel) webshops die wel serieus een "echte" eindejaar / Black Friday opruiming houden, maar die zijn helaas sterk in de minderheid.

Maar ehhh....

Zo klinkt Black Friday wel erg negatief, maar jullie doen er zelf aan mee. Hoe zit dat?
Allereerst, wij hebben niks tegen Black Friday an sich, MITS dit op een eerlijke manier gebeurt (en dat is de laatste jaren helaas vaker niet dan wel het geval)
Het is heel simpel: u heeft een mooie deal en een webshop/winkel kan ruimte maken voor extra voorraad en heel veel mooie nieuwe artikelen. Dat is Black Friday zoals het bedoeld is!

De Vrolijke Engel heeft voor zichzelf een aantal 'spelregels' als het gaat om Black Friday. We leggen ze graag aan u uit zodat u begrijpt waarom wij toch meedoen met Black Friday:
De reden dat we ervoor kiezen om onze eindejaarsopruiming te koppelen aan de term Black Friday is simpelweg omdat onze eindejaarsopruiming écht verder gaat dan onze reguliere aanbiedingen die vaak rond de 10% liggen. Onze eindejaarsopruiming heeft echt hogere kortingen, oplopend tot wel 60-70%, simpelweg omdat we weer ruimte moeten maken voor nieuwe voorraad. En ja, dat is een punt dat we wel graag uitdragen, en de term Black Friday dekt die lading goed. En nogmaals, er is helemaal niks mis met Black Friday, mits webshops en winkels zich wel aan de regels houden en klanten niet misleiden met nep aanbiedingen en valse kortingen. Dit zult u NIET tegenkomen in onze Black Friday categorie. Alle koopjes die u daat ziet zijn échte en eerlijke kortingen!

Wij kiezen er bewust voor om onze “Black Friday” actie al vroeg te beginnen (1 november) én deze te koppelen aan onze eindejaarsopruiming, die doorloopt tot het eind van het jaar. Hiermee voorkomen we dat klanten het gevoel krijgen dat ze snel snel snel moeten beslissen zonder goed alles te overdenken (geloof ons, daar is het hele westerse Black Friday principe op gebaseerd: snel beslissen zonder alles goed te overdenken)

Zouden we enkel op of rond Black Friday onze actie houden, dan dwingen we klanten te snel een beslissing te nemen en dat willen we niet. En hiermee voorkomen we ook dat onze aanbiedingen middenin de drukte van alle andere webshops terecht komen.

Al onze “van/voor” prijzen die u in onze Black Friday categorie vindt (en sowieso het hele jaar door in onze aanbiedingen categorie) zijn eerlijke prijzen. Dat wil zeggen dat de duurdere “van” prijzen ook daadwerkelijk door ons gehanteerd zijn in minimaal de afgelopen 30 dagen.

Gedurende het jaar vindt u op onze site een aanbiedingen pagina. Hierop staan artikelen met zowel grote als kleine kortingen, kleine kortingen kunnen diverse redenen hebben en kunnen zo laag als 5-10% zijn. Omdat wij vinden dat deze kortingen niets te maken hebben met het principe Black Friday, kiezen wij er bewust voor om deze 'reguliere' kortingen NIET in onze Black Friday pagina op te nemen. Uiteraard vindt u deze artikelen met kortingen wel hier en daar gewoon terug tussen de andere categorien en artikelen, maar u zult ze niet in de Black Friday categorie terug vinden. Kortingen in de Black Friday categorie zijn écht eindejaars opruim artikelen, met mínimaal 15% korting, oplopend tot maar liefst 60% korting (en heel soms stiekem een beetje meer)

Wij raden iedereen aan om zich bewust te zijn van deze regelgeving en goed op te letten, want dit scheelt u een hoop teleurstelling achteraf.

Wees geen dief van je eigen portemonnee, ook niet (of moeten we zeggen juist niet?) tijdens Black Friday. Let hier echt op, want zowel winkels als webshops hebben hier hele slimme trucjes voor.

Onze tip(s) voor Black Friday:

In het verlengde van bovenstaande stukje over nepaanbiedingen hebben wij een tip voor u:

Bent u van plan om tijdens Black Friday aankopen te doen en heeft u bepaalde artikelen of producten in gedachten? Check dan bij een aantal webshops waar u wellicht denkt te kunnen bestellen NU alvast de prijzen van die artikelen. Schrijf deze prijzen (van de verschillende webshops) voor uzelf op! Dat klinkt misschien raar, maar geloof me, wat u nu ziet aan prijzen bent u in alle drukte over 2 weken weer vergeten. Schrijf alle prijzen van artikelen waar u wellicht tijdens Black Friday in geinteresseerd bent op. En nee, wacht daar niet mee tot een paar dagen voor Black Friday, want webshops beginnen al vroeg met de 'voorbereidingen' (lees: truckjes) voor Black Friday en dan bent u wellicht te laat om de echte prijzen te kunnen achterhalen.

Heeft u van een aantal interessante artikelen de prijs genoteerd? Dan weet u precies op of rond Black Friday of de aanbiedingsprijzen wel échte aanbiedingen zijn.

En nee, natuurlijk hoeft u niet de complete catalogus van alle shops bij te houden, maar het is echt de moeite waard dit te doen voor een aantal (duurdere) artikelen waarvan u wellicht denkt dat u die tijdens Black Friday aan zou willen schaffen. Want vlak voor, op en na Black Friday ziet men vaak door de bomen het bos niet meer en is het lastig de echte aanbiedingen en de echt goede koopjes eruit te halen. En daarnaast zult u verbaasd staan hoezeer al die mooie Black Friday aanbiedingen tegenvallen. Een paar weken na Black Friday betaalt u vaak exact dezelfde prijs (of zelfs nog minder!) dan tijdens Black Friday. Webshops zijn slim, zorg dat u net iets slimmer bent ;-)

De Consumentenbond en de ACM vragen uw hulp!

Ziet u dat een webshop zich niet aan de “30 dagen van/voor prijzen” houdt? Aarzel niet om de betreffende shop erop aan te spreken! Alleen op die manier zorgen we er met z'n allen voor dat winkelen prettig blijft, ook tijdens de feestdagen! Want waar klanten bij De Vrolijke Engel altijd op nummer 1 zullen staan, staat bij veel andere (grote) webshops toch echt omzet nog op nummer 1.

Ziet u prijzen die niet kloppen? Dan staat u volledig in uw recht wanneer u een webshop hierop aanspreekt. Daarnaast roepen de consumentenbond, ACM ConsuWijzer en de stichting Reclame Code Commissie consumenten op om misleidende reclame uitingen door te geven.
Alleen op deze manier kunnen we er met z'n allen voor zorgen dat het online winkelen leuk, veilig, eerlijk en prettig blijft.. Dus aarzel niet om misleiding door te geven, u staat volledig in uw recht! U dient zich aan de wet te houden, webshops ook!

Op de site van de ACM Consuwijzer vindt u meer informatie, als ook een meld formulier voor webshops (en winkels) die zich niet aan de regels houden.

Op de site van de consumentenbond leest u hier een mooi artikel over de misleidingen van Nederlandse webshops en winkels rondom Black Friday.

In dit artikel van de consumentenbond leest u meer over de nieuwe wetgeving van de "30 dagen van/voor prijzen" (artikel van 29 augustus 2022)

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
U koopt momenteel artikelen voor lijstje '' Stop aankopen voor dit lijstje
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »